Inden du læser videre, vær så venlig at lave en lille test. Testens formål er at finde ud af, hvilken kaffe-type du er. Svar på de tre spørgsmål nedenunder, og du vil med det samme få resultatet:
- A) Jeg gider ikke spilde tid på at lave kaffe. En skefuld instant pulver og en kopfuld med varmt vand, det er kaffe som den skal være. Det er også den kaffe der smager bedst.
- B) At lave kaffe er en slags meditation. Jeg køber kun hele kaffebønner og maler dem selv, lige inden kaffen skal laves. Jeg kender til mange måder at lave god kaffe på: stempelkande, perkolator, filterkaffe, espresso etc.
- C) Jeg drikker mest instant kaffe, men jeg indrømmer at jeg kun gør det af bekvemmelighed. Rigtig kaffe som fx filterkaffe smager helt klart bedst.
Og her er testresultaterne
A): Du er hinsides alt håb når det kommer til kaffe. Find dig en anden webside at spilde tiden på.
B): Du er en ægte kaffenyder. Du elsker en kop velbrygget kaffe og kan sandsynligvis også kende en Kenya AA fra en Jamaica Blue Mountain. Du ved, at du aldrig kan vide nok om kaffe og barista kunsten. Læs videre, hvis du vil lære mere om kaffetragte og hvordan du kan lave den bedste kaffe med kaffetragt og filter.
C): Vel, du kan måske stadig reddes. Måske har du bare endnu ikke haft mulighed for direkte at sammenligne en friskbrygget kop kvalitetskaffe med det stads du laver ”af bekvemmelighed”. Læs videre for at lære, hvordan du laver verdens bedste filterkaffe, med kaffetragte og filtre.
Hvis du er C)
Invester et par kroner i brugbart kaffegrej og lav så to kop kaffe: en filterkaffe og en bekvemmelighedskaffe. Inden du drikker, stryg lige med hånden over koppen, og hen mod næsen. Sug luften ind igennem næsen, men med halvåben mund. Sådan kan du bedst mærke aromaen.
Drik nu en slurk af hver og smag rigtigt godt efter. Lad kaffen rulle i munden, træk lidt luft hen over tungen og synk meget langsomt. Luk øjnene og mærk eftersmagen.
Synes du stadig ikke at en kop filterkaffe er de ekstra 3 minutter værd, så skrid og klik på linket ovenfor. Ellers skal du hilses velkommen i klubben af aspirerende kaffenydere. Her den første lektion:
Hvad er slowbrygning?
God kaffe kan laves på mange måder. Du kan lave god kaffe både langsom og hurtig.
I Eritrea og Etiopien vokser der i højlandene nogle af verdens bedste kaffebønner. Der har man også den mest sofistikerede form for slowbrygning. Tjek det evt. på YouTube, der findes gode videoer der viser processen, og kaffegrejet de bruger.
Her bruger vi kaffetragte og filter
I Danmark betyder slowbrygning at lave filterkaffe. Du har brug for en kaffetragt og kaffefiltre. Slowbrygning går ud på, at du langsomt hælder kogende eller næsten kogende vand over de finmalede kaffebønner. Det er en vigtig del af nydelsen, når kaffearomaen langsomt breder sig igennem lejligheden. Den bedste aroma får du når du maler bønnerne selv, i en kaffekværn.
Kaffetragten er en vigtig del af kaffegrejet. Den skal passe med filteret. Kaffetragte findes i mange forskellige materialer. Nogle sværger på kaffetragte af keramik. Men de findes også i stål, kobber, eller plastik.