Orkideer er en utrolig smuk og farverig blomst, der pynter i rigtig mange hjem. Orkideer kommer i mange, størrelser, former og farver, og en af de mest populære orkideer herhjemme er Phalenaopsis orkideen. Selvom man måske skulle tro det, kræver orkideen ikke helt vildt meget pleje, og det er derfor forholdsvis nemt at få din orkide til at blomstre op igen og igen, og bringe farve inde i dit hjem.
Phaleneanopsis orkideen
Som nævnt er Phaleneanopsis orkideen nok den mest populære orkide herhjemme. Dette skyldes for det første at den er så let at få til at plante, den findes i en masse forskellige farver og størrelser, og så er den meget smuk at se på
Oprindelsesstederne for denne type orkide er Sydkina, Indonesien, Nordøstaustralien og Filippinerne.
Phaleneanopsis orkideen har det bedst ved ca. 16 grader om dagen og ned til 4 grader om natten.
Sådan passer du bedst på din orkide
Phalaenopsis er som sagt meget nem at holde, og med den rigtige strategi kan du have din orkide i de næste mange år. Orkideer holder sig pæne både i grene og blomst, selv efter at have blomstret flere gange.
Når du køber en Phalaenopsis orkide vil den typisk komme i en gennemsigtig plastikpotte der har åndehuller i bunden. Du kan både plante din orkide i en potte indenfor, eller du kan plante den udenfor i haven. Der er 6 simple tricks til at få din orkide til at blomstre op igen og igen.
– Lys
Ligesom stort set alle andre planter, har orkideen også brug for lys for at den kan trives. Når din orkide har sin blomsterperiode skal du altså derfor placere den et sted hvor den får rigeligt med lys. Du skal dog passe på med at stille orkideen direkte i solen, eller et sted i vindueskarmen hvor temperaturen vil blive meget høj. Orkideer har nemlig ikke godt af alt for høje temperaturer.
– Lad din orkide visne
Selvom det kan være hårdt, så skal du altså lade din orkide visne. Du skal ikke beskære din orkide, men lade stænglen sidde på, når blomsten er faldet helt af. Du skal kun beskære din orkide hvis selve blomsterstænglen visner.
– Vand
Din orkide skal have vand, med hvis du giver din orkide alt for meget vand kan du komme til at slå den ihjel. En orkide ånder gennem rødderne, så hvis du overvander den for mange gange vil den til sidst ”drukne” fordi den aldrig får plads til at ånde. Det er faktisk nok at vande en enkelt gang i ugen. Den bedste måde at vande en orkide er ved at dyppe hele potten i en balje med vand. Lad den være i vandet i et par sekunder, løft den op og lade den dryppe af, før du sætter den tilbage i potteskjuleren.
Hvis din orkide står udenfor skal du kun vande den hvis det ikke regner i løbet af ugen overhovedet.
– Gødning
Hvis du gerne vil have en orkide der blomstrer op igen og igen er det nødvendigt med gødning. Du kan købe en gødning der er specielt designet til orkideer, og denne kan du med fordel bruge. Hvis du ikke kan få fat i orkidegødningen, kan du fortynde almindelig stueplantegødning til ca. en fjerdedel, da almindelig stueplantegødning er for kraftigt for en orkide. I orkideens vækstfase, som typisk er fra marts til oktober, er det en god ide at gøde en gang i ugen.
– Omplantning
Da din orkide jo kan holde i rigtig rigtigt lang tid, bør du omplante den engang imellem. Du bør lave en omplantning ca. hvert andet år, og det skal helst gøres omkring forår eller sommer, når nye skud, rødder og blade begynder at vise sig.
Når du skal omplante skal du tage orkideen ud af potten og fjerne hvad der måtte være af døde rødder, gammel kompost og visne dele. Herefter anbringer du orkideen i en ny urtepotte og fylder op med frisk kompost rundt om planten. Husk ikke at trykke komposten for hårdt, da du kan komme til at knække rødderne. I de første uger efter omplantningen skal du vande endnu mindre end du plejer, fordi at rødderne nemt kan komme til at rådne hvis de får for meget vand.
– Flyt din orkide
Hvis din orkide pludselig ikke vil danne nye knopper er det ikke nødvendigvis fordi den er død. Det kan også være fordi at den står for varmt. Orkideer kan faktisk tåle at have det ret koldt, nogle arter vil helst stå i 12-13 grader. Så hvis din orkide har ladet vente længe på sig med nye knopper, kan du prøve at stille den et sted hvor den har det lidt køligere.
Priser
Der findes mere en 18.500 arter af orkideer, og derfor er der også mange forskellige priser på orkideer. Det er ikke en af de billigste stueplanter, men til gengæld behøver i kun at investere pengene en enkelt gang, fordi orkideer blomster igen og igen og er så nemme at passe. Nogle af de mere sjældne orkideer er selvfølgelig i den lidt dyrere ende. Hvis du har stor interesse for orkideer, og du gerne vil bruge pengene på at få mange forskellige arter, og også gerne nogle af de mere sjældne orkideer, kan det være nødvendigt at tage et lille lån som dette. Det gode ved orkideer er at du kun skal købe dem en enkelt gang, så du kan forholdsvist hurtigt få betalt lånet af igen, fordi du ikke skal bruge flere penge.